Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Salò o le 120 giornate di Sodoma (1975)



Η ταυτοτητα:
Ετος: 1975
Ειδος: Δραμα
Σκηνοθεσια: Pier Paolo Pasolini
Σεναριο: Pier Paolo Pasolini, Sergio Citti
Ηθοποιοι: Aldo Valletti, Paolo Bonacelli, Caterina Boratto
Μουσικη: Ennio Morricone
Διαρκεια: 116'
Χωρα: Ιταλια

Η υποθεση:
Ελεύθερη διασκευή του ομώνυμου βιβλίου του μαρκήσιου ντε Σαντ, η δράση του οποίου μεταφέρθηκε στη δημοκρατία του Σαλό, τις τελευταίες μέρες της φασιστικής εξουσίας στην Ιταλία. Σκηνές απίστευτης ωμότητας συνθέτουν την παζολινική αντίληψη της Κόλασης, σε μια ταινία που θα αποτελούσε μέρος μιας νέας τριλογίας.
πηγη: athinorama.gr/cinema

Σχολια:
Μια απο τις πιο αμφιλεγομενες ταινιες ολων των εποχων!
Μεσα απο τα σαδομαζοχιστικα οργια ο Pasolini εξεφρασε τις πολιτικες και κοινωνικες αντιληψεις του, για τις οποιες και πεθανε.Η ταινια ειναι πραγματικα ενα σκοτεινο γοητευτικο αριστουργημα γεματο συμβολισμους.Οι ιδιοτητες των βασανιστων ειναι οι ακρογωνιαιοι λιθοι ενος φασιστικου συστηματος.Η παντρεια τους με τα παιδια τους (κλειστο το αιμα του φασισμου, δεν αλλαζει οποτε ειναι αναποφευκτα και αρρωστο), τα διαγγελματα τους, τα ρουφιανιλικια των φυλακισμενων, η εκτελεση του νεαρου που συνουσιαζεται με την ΑΝΤΙΘΕΤΟΥ φιλου υπηρετρια και η γροθια που υψωνει, το τελικο-επιτηδες μουγγο-κρεσεντο βιας.Ολα συνθετουν ενα ψηφιδωτο που αν το κοιταξεις ολοκληρωμενο ειναι ο ταυρος του φασισμου.Το φιναλε μενει χαραγμενο στη μνημη μας για πολυ καιρο.Μια απο τις 10 πιο αγαπημενες μου ταινιες ολων των εποχων.

Οσο για το θανατο του Pasolini εχω ακουσει τα εξης:
Κατα τη διαρκεια των γυρισματων του "Salo" δεχθηκε απειλες για τη ζωη του.Αλλα, ο αιρετικος σκηνοθετης αδιαφορουσε.Λιγους μηνες μετα την ολοκληρωση της ταινιας ο Pasolini πηγε στην Οστια (κακοφημη πολη της Ιταλιας) για μια νυχτα ηδονης.Σε μια βρωμικη απομονομενη παραλια της πολης μια ομαδα φασιστων τον σκοτωσαν βαναυσα.Ο Πινο Πελοζι, εραστης του σκηνοθετη και ποιητη, ομολογησε πως αυτος τον δολοφονησε.Ο ιδιος ο Πελοζι, το 2005 απεσυρε την ομολογια του και υποστηριξε οτι καποιοι μαφιοζοι τον ειχαν σκοτωσει.Ειπε οτι αναγκαστηκε να ομολογησει γιατι υπηρχαν απειλες κατα του ιδιου και της οικογενειας του...
Ο λογος που δολοφονηθηκε ειναι, επειδη, ο Παζολινι στο τελευταιο βιβλιο του, το "Πετρελαιο" αποκαλυπτει καποιες βρωμοδουλειες της μαφιας.Μαλιστα ειχε δηλωσει πως ξερει πολλα και θα μιλησει...Επισης και στο "Salo" και σε αλλες ταινιες του περνα καποια μυνηματα που ενοχλησαν πολυ...




                                                         Βαθμος:   
                                                            5/5


Ολες οι ταινιες του Pier Paolo Pasolini που εχω δει, με σειρα προτιμησεως:
1.Salò o le 120 giornate di Sodoma (1975) 5/5
2.Accattone (1961) 5/5
3.Teorema (1968) 5/5
4.Uccellacci e uccellini (1966) 4,5/5
5.Mamma Roma (1962) 4/5
6.Il vangelo secondo Matteo (1964) 4/5
7.Edipo re (1967) 4/5
8.Il Decameron (1971) 4/5
9.Porcile (1969) 3,5/5
10.Medea (1969) 3,5/5
11.Comizi d' amore (1965) 3,5/5
12.I racconti di Canterbury (1972) 3/5
13.Il fiore delle mille e una notte (1974) 2/5

2 σχόλια:

Chris Karpis είπε...

Ο Pasolini δολοφονήθηκε επειδή ήταν τόσο αντισυμβατικός που η οπισθοδρομική εποχή του δεν τον χωρούσε. Παθιασμένος αριστερός, ομοφυλόφιλος που δε φοβόταν να το δηλώσει δημόσια, και άκρως φιλελεύθερος, είχε την ατυχία να ζήσει τη ζωή του σε μια κοινωνία που δεν τον καταλάβαινε, πόσο μάλλον να τον αποδεχτεί για αυτό που είναι.

Philip Winter είπε...

Ακριβως!Τολμηρος και επικυνδυνος.Μεγαλος καλλιτεχνης και τον θαυμαζω παρα πολυ και ως πρωσοπικοτητα.