Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

L' atalante (1934)

Η ταυτοτητα:
Ετος: 1934
Ειδος: Δραμα, Ρομαντζο
Σκηνοθεσια: Jean Vigo
Σεναριο: Jean Guinee, Albert Riera
Ηθοποιοι: Dita Parlo, Michel Simon, Jean Daste
Διαρκεια: 89'
Χωρα: Γαλλια
Η υποθεση:
Ο καπετάνιος της «Αταλάντης» ξεκινά με το ποταμόπλοιο το γαμήλιο ταξίδι του. Μαζί με τη γυναίκα του σαλπάρουν κι ένας μισότρελος γερο-ναύτης, ένας νεαρός μούτσος κι ένα τσούρμο γάτες.

πηγη: athinorama.gr/cinema


Σχολια:
Για πολλους (κριτικους, κυριως) ειναι μια απο τις 10 καλυτερες ταινιες ολων των εποχων.Ο Γαλλος σκηνοθετης Jean Vigo, με μονο τρεις ταινιες μικρου μηκους στο ενεργητικο του, γυριζει την "Αταλαντη" και στα γυρισματα της ταινιας πεθαινει απο πνευμονια (νομιζω).Ηταν μολις 29 ετων!
Ποιητικη, λυρικη και ωμα ρεαλιστικη.Μια ωδη στον ερωτα.Ο Σιμον κλεβει την παρασταση.Αλλα, μεχρι εκει.Η σεναριακη ιδεα ειναι λιγη, ο τροπος κινηματογραφησης ξεπερασμενος.Καλη ταινια, αλλα τιποτα το ιδιαιτερο.Κατα τη γνωμη μου, η πιο υπερτιμημενη ταινια ολων των εποχων μαζι με το "Citizen Kane".Αλλωστε και το 1934 που βγηκε το εθαψαν οι κριτικοι και στα ταμεια πατωσε.Το 1996 -μου φαινεται- βγηκε σε νεα κοπια και αρχισε να φιγουραρει στις λιστες με τις καλυτερες ταινιες που εχουν γυριστει.
Μια ταινια που με τα κριτηρια του 1934 ηταν αριστουργημα και με τα κριτηρια του 2010 ειναι απλα μια καλη ταινια.


Βαθμος:
3/5

2 σχόλια:

academy είπε...

Ταινία που όταν την είδα δεν μου είπε πολλά,όμως με το πέρασμα του χρόνου μου απέδειξε πως θα την θυμάμαι για πάντα.Διαφωνούμε Monsieur Hulot αλλα η φωτό σου στην σκεπή είναι ότι καλύτερο είδα σε blog τον τελευταίο καιρό!!!
Για την ταινία ***1/2.

Philip Winter είπε...

Δεν διαφωνουμε και πολυ, παντως.Και εσυ δεν τη θεωρεις το υπεραριστουργημα που λενε οι κριτικοι.Μενει στη μνημη, ομως.

"η φωτό σου στην σκεπή είναι ότι καλύτερο είδα σε blog τον τελευταίο καιρό!!!"

Ευχαριστω!Να' σαι καλα!!!