Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

La notte (1961)

Η ταυτοτητα:
Ελληνικος τιτλος: "Η νυχτα"
Ετος: 1961
Ειδος: Δραμα
Σκηνοθεσια: Michelangelo Antonioni
Σεναριο: Michelangelo Antonioni, Ennio Flaiano
Hθοποιοι: Jeanne Moreau, Marcello Mastroianni, Monica Vitti
Διαρκεια: 122'
Χωρα: Ιταλια

H υποθεση:
Ο Τζιοβάνι και η Λίντια, ένα ζευγάρι ευκατάστατων αστών, επισκέπτονται έναν ετοιμοθάνατο φίλο και στη συνέχεια πηγαίνουν σ' ένα ανιαρό πάρτι. Καθώς η νύχτα κυλά, γίνεται όλο και πιο έντονη η απουσία επικοινωνίας ανάμεσά τους και η κόπωση ή η αδιαφορία που έχει διαβρώσει τη σχέση τους.

πηγη: athinorama.gr/cinema

Σχολια:
Η δευτερη ταινια της τριλογιας του μεγαλου δημιουργου Michelangelo Antonioni (μετα την "Περιπετεια" και πριν την "Εκλειψη") μιλαει για την μοναξια και την αποξενωση που σημαδευουν τη ζωη των ανθρωπων που ζουν στις μεγαλες πολεις αλλα και την κριση των σχεσεων. Η "Νυχτα" ειναι μια ταινια υπαρξιακου χαρακτηρα με πυκνοτητα και ποιοτικη δουλεια σε επιπεδο εικονας (οι ανθρωποι κινηματογραφουνται σε αρμονια με το περιβαλλον της πολης η της φυσης, art πλανα σωματων και ξεχωριζουν καποια στιλιζαρισμενα ευρηματα οπως η σιλουετα της Βιτι στο σκοταδι υπο τους ηχους τζαζ και οι τελικες σκηνες). Απο τις ταινιες των αρχων του ‘60 που επηρεασαν πολλους μετεπειτα σκηνοθετες. Συγκλονιστικοι οι Jeanne Moreau και Marcello Mastroianni. Ενα μυθικο ζευγος στην ιστορια του κινηματογραφου.

  • L' avventura, La notte, L'eclisse: Η επιτομη του μοντερνου σινεμα.
  • Χρυση Αρκτος στο Φεστιβαλ Βερολινου 1961.
  • Προσωπικη αξιολογηση: 4,5 / 5




20 σχόλια:

academy είπε...

''Η Νύχτα'' φίλε Hulot είναι μια απο τις αγαπημένες μου ταινίες του αγαπημένου μου Αντονιόνι.Αγαπημένα κλασικά πλάνα και super ατμόσφαιρα(αν και προτιμώ την Εκλειψη),διαθέτει και τρείς αγαπημένους ηθοποιούς....τι άλλο να γράψω?Διαπιστευμένο αριστούργημα!!

Eskli είπε...

Δεν την έχω δει τη νύχτα...:( από την τριλογία έχω δει μόνο την Έκλειψη, η οποία επειδή την είδα σε μικρή ηλικία (είχα κόλλημα με τον Ντελόν εκείνη την εποχή) δεν μου είχε αρέσει πολύ απ'ότι θυμάμαι...Αλλά τώρα που το ξανασκέφτομαι ίσως βιάστηκα να την κρίνω...

Philip Winter είπε...

Συμφωνω απολυτα.
Ατμοσφαιρα πολυ μελαγχολικη, οπως και οι ηρωες.
Απο την τριλογια της αποξενωσης προτιμω το L' avventura, μετα το La notte και ακολουθει το L'eclisse. Ο Αντονιονι μου αρεσει πολυ και ειναι ο 4ος πιο αγαπημενος μου Ιταλος σκηνοθετης (1. Fellini, 2. Pasolini, 3. Visconti). Πολυ μοντερνο το σινεμα του. Θελω πολυ να δω το Zabriskie Point.
Καλο βραδυ φιλε μου!

Philip Winter είπε...

Αμα σου αρεσει ο Antonioni τοτε θα λατρεψεις τη "Νυχτα". Θα σου προτεινα να ξαναδεις την "Εκλειψη" (4/5). Ειναι η πιο αδυναμη της τριλογιας, αλλα ειναι ταινιαρα. Φυσικο να μη σου αρεσε αφου την ειδες σε μικρη ηλικια.
Απο Αντονιονι προτεινω, επισης:
La signora senza camelie (1953, 3/5)
Il grido (1957, 4/5)
Il deserto rosso (1964, 3,5/5)
Blow Up (1966, 4/5)
Professione: reporter (1975, 4/5)

Καλο βραδυ.

Leviathan είπε...

de tin exo dei oute kai ego...exo meinei poliii piso se klasikes tainies distixos...sta ipopsin gia to mellon omos fisika! kali evdomada!

kioy είπε...

Εξαιρετική επιλογή! Η τριλογία αυτή μ' έχει σημαδέψει ως θεατή. Αν κι αρέσκομαι να συμπεριλαμβάνω το Deserto Rosso και να αφαιρώ το εξαιρετικό L' Aventura, που κατά τη γνώμη μου μιλάει σ' άλλο επίπεδο από αυτό της αποξένωσης που συναντάμε νευρωτικά στη Νύχτα, με τον έρωνα του ανέφικτου στην Έκλειψη, και υπό τα συντρίμια της μετα-εποχής της, στην Κόκκινη Έρημο.

Αλήθεια γιατί αποκαλείς την Έκλειψη την πιο αδύναμη;

Philip Winter είπε...

Leviathan την προτεινω ανεπιφυλακτα!
Καλη εβδομαδα!!

Philip Winter είπε...

Καλησπερα kioy και εγω λατρευω την τριλογια του Αντονιονι. Θα συμφωνησω για την "Κοκκινη Ερημο".

Δεν την θεωρω αδυναμη ταινια, απλα μου αρεσε περισσοτερο η "Νυχτα" και η "Περιπετεια". Ισως βρηκα την ιστορια της την λιγοτερο ενδιαφερουσα.
Με σειρα προτιμησεως:
L' avventura (5/5)
La notte (4,5/5)
L' eclisse (4/5)

Philip Winter είπε...

Ξεχασα να πω πως θεωρω την Εκλειψη την πιο μοντερνα της τριλογιας.

academy είπε...

Zabriskie Point προσκυνάω!!!

Philip Winter είπε...

Eχω ακουσει αναμεικτες κριτικες για το Zabriskie Point. Θα ηθελα πολυ να το δω.

Annie_Hall είπε...

Εκπληκτική ταινία, από τις πολύ αγαπημένες μου

Philip Winter είπε...

Καλησπερα Annie,
θα συμφωνησω απολυτα !

Simply Burgman είπε...

Εχω δει τις άλλες δυο τις τριλογίας και η Εκλειψη μου είχε αρέσει περισσότερο, κυρίως λόγω αρχικής και τελικής σκηνής, οι οποίες ήταν αριστούργημα! Κατά τα άλλα, δεν μπορώ να πω ότι με έχει αγγίξει πάρα πολύ ο Αντον., αν και αναγνωρίζω την μαεστρία του.

Το Ζαμπρίσκι Πόιντ, όμως, ήταν άθλιο. Μόνο η τελική σκηνή άξιζε, αλλά κι αυτή σε σχέση με τν ταινία. Ούτε καν η μουσική των λατρεμένων μου Pink Floyd δεν έλεγε τπτ.

Καλημέρα, Μεσιέ!

Mike είπε...

Καλημερα και καλο Σ/Κ φιλε!
Υπεροχη ταινια, τεραστιοι ηθοποιοι και τρομερη σκηνοθεσια, οπου ο μεγας Αντονιονι σατυριζει εξαιρετικα την αποξενωση που βιωνει -διχως καν να το καταλαβει- ενα ζευγαρι μεγαλοαστων. Πραγματικο μεγαλο σινεμα.

Συμφωνω μαζι σου για την "Περιπετεια", οσον αφορα την υποθεση, παντως προτιμω την "Εκλειψη" απ΄την τριλογια, ενω θεωρω το "Zabriskie Point" ως την πιο αδυναμη ταινια του Αντονιονι. Συγκεκριμενα αν την εβλεπα χωρις να ξερω τον σκηνοθετη, θα απορρουσα οσο δεν παει, αν μου ελεγαν οτι τη γυρισε ο Αντονιονι!

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΟΙ ΓΙΟΡΤΕΣ.ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΧΩ ΔΕΙ:(

Leviathan είπε...

poli kalimera sas! :)

Philip Winter είπε...

Καλησπερα Edgar Nolan Poe. Θα συμφωνησω για τις δυο σκηναρες της Εκλειψης. Ουτε και εγω τρελαινομαι για Αντονιονι οσο για Φελινι η Παζολινι π.χ.

Philip Winter είπε...

Φιλε Mike συμφωνω απολυτα. Μια εμμεση αριστουργηματικη σατιρα.
Μεχρι τωρα θεωρω το "Η κυρια χωρις τις καμελιες" ως την πιο αδυναμη του.
Καλες γιορτες! :)

Philip Winter είπε...

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS και Leviathan καλα Χριστουγεννα!! Με υγεια πανω απ' ολα!