Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Marnie (1964)

H ταυτοτητα:
Ελλην, τιτλος: "Μαρνι"
Ετος: 1964
Ειδος:  Mystery, Romance, Thriller
Σκηνοθεσια: Alfred Hitchcock
Σεναριο: Winston Graham, Jay Presson Allen
Ηθοποιοι: Tippi Hedren, Sean Connery, Diane Baker
Διαρκεια: 130'
Χωρα: USA

Η υποθεση:
Ενας Μπίζνες-μαν προσπαθεί να σώσει μιαν όμορφη υπάλληλό του από την κλεπτομανία κι ο Χίτσκοκ πετυχαίνει, γι' άλλη μια φορά, το ακατόρθωτο. Να φτιάξει μια συναρπαστική ταινία από ένα φαινομενικά απίθανο σενάριο.
πηγη: athinorama. gr/cinema

Σχολια:
Μπορει το αφελες σεναριο με την χοντροκομμενη και υπερβολικη (αλλα και συναισθηματικη) αναλυση των χαρακτηρων να μην λεει και πολλα αλλα στη «Μαρνι» συμβαινει οτι ακριβως συνεβη και στο Spellbound. Η σκηνοθεσια του Χιτσκοκ αν και κανει περιληψη εμμονων (ζηλια, κλεπτομανια, σεξουαλικη ψυχροτητα, παιδικα τραυματα) ειναι πραγματικα μεγαλειωδης με αποτελεσμα τη δημιουργια ενος συγκλονιστικου θριλερ – μαθηματος του σασπενς και της υποβλητικης τεχνης που παραμενει αξεχαστο. Εντυπωσιαζουν οι κρισεις της ηρωιδας στις αστραπες, η σκηνη της ξεφρενης πορειας του αλογου και η τελικη σκηνη του φλας μπακ που τρομαζει με την ενταση της. Επιπλεον η Μαρνι ειναι μεν αρρωστος χαρακτηρας αλλα κοιταζεται με ανθρωπια και με συναισθηση της αναγκης για κατανοηση. Στα συν η φοβερη και υπεροχη ερμηνεια της Tippi Hedren που επισκιαζει το Sean Connery. Κι ομως παρα την αφελεια αυτου του αριστουργηματος δυσκολα μπορουμε να βρουμε στο σινεμα μια τοσο εντονη και τρομαχτικα σκοτεινη εσωτερικη μαχη συναισθηματων και παιδικων τραυματων.
  • Προσωπικη αξιολογηση:
  •    (4/5)
αστεράκια


H Tippi Hedren και ο Alfred Hitchcock κατα τη διαρκεια των γυρισματων της "Marnie"



Links:

Trailer:



8 σχόλια:

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΕΥΧΟΜΑΙ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΕΠΟΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΓΕΜΑΤΗ ΚΑΛΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΚΑΙ ΧΑΜΟΓΕΛΑ.
ΦΟΒΕΡΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ!!!

Chris Karpis είπε...

Δεν είναι απο τις αγαπημένες μου του Hitchcock, ούτε θεωρώ οτι είναι απο τις πολύ "σπουδαίες" του. Ασφαλώς και έχει φοβερή σκηνοθεσία, καλές ερμηνείες και πολύ καλή κλιμάκωση της αγωνίας - σήμα κατατεθέν του Hitch, αλλά το σενάριο δεν είναι τόσο δυνατό. Το Spellbound που αναφέρεις π.χ, χωρίς και πάλι να είναι απο τις καλύτερές του, το βρήκα αρκετά καλύτερο.

Philip Winter είπε...

Καλη εβδομαδα SΚΡΟΥΤΖΑΚΟ, να' σαι καλα !! Οι ηθοποιοι, φυσικα, φοβεροι!

Philip Winter είπε...

curious, δεν την θεωρω απο τα μεγαλα του αριστουργηματα (Vertigo, Psycho κλπ), αλλα σε ενα τοπ 20 θα την εβαζα. Το Spellbound και εμενα μου αρεσε περισσοτερο.

academy είπε...

¨Μα τι ωραία η ''Marnie''.Για να πώ την αλήθεια δεν υπάρχει ταινία του μέτρ που να μην μου αρέσει...Ομως εδώ μιλάμε για super ψυχογράφημα και ανάλυση φετίχ κόμπλεξ όλα!!
Και η Hedren φοβερή μορφή,παγωμένη και ηφαίστειο ταυτόχρονα.Αρα...We love Alfred...mr Hulot!!!

Mike είπε...

Σπουδαια ταινια, μια ακομη του γιγαντα!
Θα συμφωνησω με ολους, δεν μπορει να συναγωνιστει τα μεγαλα αριστουργηματα του Χιτσκοκ, αλλα μεσα στις 15-20 καλυτερες του, νομιζω οτι χωραει ανετα!

Philip Winter είπε...

Academy, παντως εμενα δε με ενθουσιασαν ολες οι ταινιες του Hitchcock, μερικες ταινιες του που δε μου πολυαρεσαν:
Topaz (1,5/5)
Torn Curtain (2/5)
The Paradine Case (2,5/5)
Mr. & Mrs. Smith (1,5/5)
Secret Agent (2/5)
The Farmer's Wife (2/5)

Οπως το ειπες φιλε:
"super ψυχογράφημα και ανάλυση φετίχ κόμπλεξ"
Η Hedren απιστευτη!

Philip Winter είπε...

Φιλε Mike, φυσικα δε μπορουμε να συγκρινουμε αυτη την ταινια με τα μεγαλα αριστουργηματα του μετρ, οπως τα Vertigo, Psycho, Rear Window, Notorious και Rebecca, αλλα σιγουρα ειναι πολυ καλη.