Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Senso (1954)

 

Η ταυτοτητα:
Ετος: 1954
Ειδος: Drama | History | Romance
Σκηνοθεσια: Luchino Visconti
Σεναριο: Luchino Visconti, Suso Cecchi d'Amico
Ηθοποιοι: Farley Granger, Alida Valli, Heinz Moog
Διαρκεια: 118'
Χωρα: Ιταλια

Η υποθεση:
Στην επαναστατημένη Ιταλία του 1860, μια Ιταλίδα αριστοκράτισσα έχει μια ατυχή ερωτική ιστορία με έναν Αυστριακό αξιωματικό. Μια ιστορία πάθους, προδοσίας και θανάτου με φόντο το ιταλικό Risorgimento και αντιπαράθεση τους αγώνες του ιταλικού λαού κατά των Αυστριακών. Ο Βισκόντι δίνει στην αφήγηση έναν οπερατικό τόνο, επηρεασμένος από τον Βέρντι, με το "Il Trovatore" του οποίου ανοίγει η ταινία.
πηγη: athinorama. gr/cinema

Σχολια:
Αισθηματικο «οπερατικο» μελοδραμα με καλλιτεχνικο περιτυλιγμα, πυκνοτητα και πολυ καλη ανασυσταση εποχης το Σενσο του Βισκοντι αναφερεται σε εναν αδιεξοδο ερωτα, και στα αποτελεσματα της παραδοσης στο ερωτικο παθος. Βεβαια το πιο ενδιαφερον θεματικα στην ταινια ειναι οι αντιπολεμικες βολες της αφου μιλαει καθαρα για την μη συμβατοτητα ερωτα και πολεμου και εχει μερικες πολυ ωραιες ατακες (Ο Θεος δεν εφτιαξε τα βουνα και τα ποταμια για να χωριζουν τους ανθρωπους). Τωρα οπτικα η ταινια ξεχωριζει για το ψηλο της εικαστικο επιπεδο. Μαλιστα τα ομορφα χρωματα της ταινιας που υποστηριζονται απο τα σκηνικα, την φωτογραφια και τα κοστουμια ειναι συνδυασμενα ετσι που να μοιαζει το φιλμ σαν μια τεραστια συλλογη απο πινακες ζωγραφικης. Βεβαια οι ρυθμοι ειναι αρκετα αργοι και το εργο λιγακι ξεπερασμενο (τα σοροπια ισως υπερβολικα) χωρις αυτο να αναιρει ομως την αξια μιας καλης και ακρως επιμελημενης (ο Σκορτσεζε θεωρει ας πουμε την σκηνη της οπερας στην αρχη ως κορυφαια κινηματογραφηση οπερας στο σινεμα) αρτιστικης ταινιας. Η Αλιντα Βαλι θαυμασια φιγουρα σε μια μοναδικη ερμηνεια.
  • Οι θαυμαστες της οπερας θα το λατρεψουν.
  • Τα σημαδια κουρασης φαινονται.
  • Εκπληκτικη Alida Valli.
  • Προσωπικη αξιολογηση:
αστεράκια    (3/5: Καλη)



Trailer:



8 σχόλια:

academy είπε...

Την είχα δεί το 1994.Φίλος μου το έδωσε σε βιντεοκασέτα που το είχε γράψει απο την τηλεόραση(αθάνατες στιγμές).Είχα βουλιάξει μέσα στην ταινία και μου είχε κάνει τρομερή εντύπωση η Alida Vali και πόσο επιβλητική ήταν.Το θυμάμαι ακόμα πολύ καλά όπότε
****.

Philip Winter είπε...

Βιντεοκασετα ε? Πωωω τι μου θυμισες!!! Αθανατες στιγμες. Θυμαμαι οταν ειχα λιωσει τη βιντεοκασετα του City Lights απο τις πολλες προβολες! Εγω δεν τη θυμαμαι πολυ καλα, πρεπει να την ειχα δει ως εφηβος το 2002 αν θυμαμαι καλα. Ισως χρειαζεται μια επαναληψη. Η Vali θεα!

Leviathan είπε...

de to exo dei...me auta pou egrapses omos einai poli pi8ano sidoma na to anazitiso...an vro xrono vevaia me ta tooosa pou exo blextei kai vlepo :) :) kali sou evdomada! :)

Philip Winter είπε...

Αξιζει φιλε Levi.

Καλη εβδομαδα! :)

Top blogs είπε...

Monsieur Hulot χρειαζόμαστε ένα mail σου για να μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε μαζί σου για το θέμα σου.
Έως τότε το κρατάμε σε εκκρεμότητα αναγκαστικά.
Σε χαιρετούμε και μπράβο για το εξαίρετο blog σου!

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΑΝ ΚΑΙ ΤΡΙΤΗ ΠΕΡΑΣΑ ΝΑ ΑΦΗΣΩ ΕΝΑ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΧΩ ΔΕΙ.

Philip Winter είπε...

Φιλε Top blogs οριστε ενα mail μου:
hulot_tolis@yahoo.gr

Ευχαριστω φιλε, να 'σαι καλα!

Philip Winter είπε...

Καλη εβδομαδα φιλε SΚΡΟΥΤΖΑΚΟ, να 'σαι καλα!