Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

True Grit (2010)


Mετά την μετριότητα "A Serious Man" και την κακόγουστη μπαλαφάρα "Βurn After Reading" ήμουν σίγουρος πως οι πλέον παρηκμασμένοι Κοέν δεν θα έκαναν καμιά ταινία της προκοπής. Αλλά με διέψευσαν με αυτό το διασκεδαστικότατο western (πολύ αγαπημένο μου είδος), ριμέικ μιας ομόνυμης ταινίας του 1969 με τον Τζον Γουέιν. Απομυθοποιητικό, αντϊηρωικό, ρεαλιστικό και ενίοτε σκληρό. Ο Bridges ήταν φοβερός σε έναν ρόλο που του πήγαινε γάντι, αλλά περισσότερο λάτρεψα την πιτσιρίκα Hailee Steinfeld. Εξαιρετική! Πιστεύω οτί αξίζει περισσότερο το όσκαρ από τον Bridges, τον επισκίαζε!! Με διαφορά η καλύτερη για το β' γυναικείο ρόλο. Στα μειονεκτήματα θα έβαζα τον μονοδιάστατο Matt Damon (δεν τον συμπαθώ ιδιαίτερα, κιόλας) και κάποιες φορές που το σενάριο άρχιζε να χωλαίνει και η φλυαρία. Πάντως, όταν οι Κοέν έκαναν αριστουργήματα (Φάργκο, Μπάρτον Φινκ, Λεμπόφσκι κλπ-κλπ) η ακαδημία ήταν αδιαφορη και τώρα 10 υποψηφιότητες...!!

Προσωπική αξιολόγηση:
3/5: Καλή



Έκλεβε την παράσταση, άνετα. Επισκίαζε τον κολοσσό Bridges!

14 σχόλια:

Mike είπε...

Καλησπερα Hulot,
εχω δηλωσει φαν των Κοεν, αλλα εδω δεν με ενθουσιασαν. Συμφωνω για την πιτσιρικα, παιζει με τρομερη ανεση, απο τις ευχαριστες εκπληξεις της σεζον!
Για Μπριτζες ομως, διαφωνω. Δεν αρκει, που ειναι κουλ και εχει αυτην τη βλαχικη προφορα. Αδιαφορη η ερμηνεια του, οπως και του -πολυ σωστα επισημαινεις- μονοδιαστατου Ντεϊμον (ατυχης η επιλογη του για το ρολο). Η σκηνοθεσια μετρια, για ενα γουεστερν που κατ' εμε δεν ειχε λογο να ξαναγυριστει και εν ολιγοις απο τις πολυ μετριες ταινιες των Κοεν.

Οσο για τις υποψηφιοτητες της σαχλοακαδημιας, μονο γελια προκαλουν. Και τωρα, που ειναι αδικαιολογητα γεναιοδωρη και παλαιοτερα, που εκλεινε τα ματια σε ταινιαρες τους...

Chris Z. είπε...

Ναι αλλά το Serious Man είναι αριστούργημα..

Chris Karpis είπε...

Δεν θα σχολιάσω για την ταινία, επειδή δεν την έχω δεί (και απο όσα διαβάζω, δεν ψήνομαι και ιδιαίτερα να τη δώ), αλλά για τα oscars που λέτε.

Πιστεύω οτι έχουν πάψει απο καιρό να αποτελούν κριτήριο ποιότητας. Πλέον δε σημαίνει απολύτως τίποτα το πόσα αγαλματάκια έχει κερδίσει μια ταινία. Αν οι μη αμερικάνικες ταινίες συμμετείχαν σε όλες τις κατηγορίες, θα είχαν ξεβρακώσει τις βλακο-αμερικανιές που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια.

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΠΕΡΑΣΕ ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥ ΓΙΑΤΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑVATAR.ΚΑΛΕΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣ.

Simply Burgman είπε...

Μέτρια ταινία από τους αγαπημένους μου Κοέν. Η μικρή όντως φοβερή,αλλά δεν αρκεί αυτό. To Serious Man πολύ καλή,φίλε μου, σίγουρα ιδιαίτερη και ξεχωριστή, σε αντίθεση με αυτό εδώ το έργο!

Mike είπε...

Να προσθεσω οτι συμφωνω με τα σχολια των φιλων, για το "Serious Man". Μπορει να μην ηταν απο τις κορυφαιες τους, αλλα σιγουρα μια πολυ αξιολογη ταινια.

academy είπε...

Αλλη μια ωραία ταινία απο τους Κοέν που η διαπλοκή τους πλέον στο Hollywood είναιτόσο μεγάλη που σαρώνουν τις υποψηφιότητες.
Δεν έχουν όμως καμμία σχέση πλέον με τους Κοέν του ''Blood simple'',''Barton Fink''και ''Fargo''που τις θεωρώ αξεπέραστες ταινίες τους.Συμφωνώ Mr Hulot!!

Philip Winter είπε...

Γεια σου φίλε μου Mike!
Μου αρέσουν πολύ οι Κοέν, χωρίς να είμαι από τους αφοσιωμένους θαυμαστές τους. Ο Μπρίτζες μου άρεσε πολύ γιατί έπαιζε άνετα και στις κωμικές, αλλά και στις δρματικές στιγμές της ταινίας. Η σκηνοθεσία όχι κάτι το ιδιαίτερο, όντως. Δε θα την έλεγα μέτρια, απλά καλή.

Συμφωνώ.

Philip Winter είπε...

Καλώς ήρθες Chris!
Το "Α Serious Man" θα έλεγα πως είναι απλώς συμπαθητικό.

Philip Winter είπε...

curious εγώ, πάντως, θα στην πρότεινα. Μπορεί, να μην είναι κάτι μεγάλο αλλά αξίζει.

Συμφωνώ, ειδικά από το 2000 και μετά οι βραβεύσεις είναι όλο και πιο άστοχες. Πάντως, πιστεύω, πως βγαίνουν και αρκετές αξιοπρεπείς αμερικάνικες ταινίες. Ας μην τους μηδενίσουμε τελείως.

Philip Winter είπε...

Καλές απόκριες φίλε μου SΚΡΟΥΤΖΑΚΟ! Φυσικά, πέρασα. :)

Philip Winter είπε...

Απ' ότι βλέπω όλοι απογοητευτήκαν όλοι οι φαν των Κόεν! :(
Θα έλεγα πως είναι από τις απλά καλές στιγμές των αδελφών. Το Serious Man το βρήκα άνισο.

Philip Winter είπε...

Αυτό ακριβώς academy! Μια συμπαθητική ταινία, που δυστυχώς δε μπορεί να αγγίξει να παλιά τους αριστουργήματα. Και εγώ αυτές θεωρώ τις αξεπέραστες τους και προσθέτω το "The Big Lebowski".

Philip Winter είπε...

Ευχαριστώ πολύ και ανταποδίδω φίλε μου!