Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Underground (1995)


Η ταυτότητα:
Έτος: 1995
Είδος: Comedy | Drama | War
Σκηνοθεσία: Emir Kusturica
Σενάριο: Emir Kusturica, Dusan Kovacevic
Ηθοποιοί: Miki Manojlovic, Lazar Ristovski, Mirjana Jokovic
Χώρες: Federal Republic of Yugoslavia | France | Germany
Διάρκεια: 192'

Η υπόθεση:
Η απίστευτη ιστορία μιας κοινότητας ανθρώπων, που μένει κρυμμένη σε ένα υπόγειο χώρο από το 1943 μέχρι το 1991.
πηγή: athinorama.gr/cinema

Σχόλια:
Δε θα πω (= γράψω) πολλά για το "Underground". Δεν υπάρχει ούτε μια στιγμή όπου με κούρασε ή με απογοήτευσε, παρά τα 192 (ή περισσότερα ανάλογα με ποια έκδοση βλέπετε) λεπτά της. Ο Kusturica μετά το σουρεαλιστικό όνειρο "Arizona Dream" επιστρέφει στη Σερβία και γυρίζει την τελευταία του μεγάλη ταινία, το πολυσυζητημένο "Underground". Αναμειγνύει τον σκληρό, σπαραχτικό νορεαλισμό του έπους "Καιρός των τσιγγάνων" και του "Μπαμπά λείπει σε ταξίδι για δουλειές" μαζί με το μαγικό σουρεαλισμό του "Αrizona...".


 Aκροβατώντας φελινικά ανάμεσα στη συγκίνηση και το γέλιο, με πολλούς συμβολισμούς και με ποίηση αφηγείται την ιστορία της χώρας του, κατά τη διάρκεια του 1941-1992.Η ταινία αποφεύγει τους λαικισμούς, τους διδακτισμούς, την εύκολη συγκίνηση. Η ατμόσφαιρα που διακατέχει την ταινία δεν είναι αυτή του πολέμου αλλά μιας γιορτής ... μιας γιορτής κατάμεσης του πολέμου, μέσα στο καταφυγίο ...
Οι Miki Manojlovic, Lazar Ristovski νομίζεις ότι γεννήθηκαν για τους χαρακτήρες που υποδύονται. Οι διάλογοι είναι γεμάτοι με διάχυτη ειρωνία, τα καυστικά γκαγκ, οι ξεκαρδιστικές ατάκες σε παρασύρουν σε μια γνήσια βαλκανική τρέλα. Σε αυτό βοηθάει, φυσικά, και οι φρενήρεις βαλκανικοί ήχοι του Bregovic (θυμηθείτε το υπέροχο Mesecina).
Μια υπέροχη ποιητική σκηνή της ταινίας είναι όταν ο Blacky παντρεύει το γιό του και η νύφη ντυμένη στα ολόλευκα πετάει πάνω απο τα κεφάλια των ξέγνοιαστων γιουγκοσλάβων. Μια νότα αισιοδοξίας, ένα πνευματικό φως ή καλύτερα ο Ήλιος ο Ηλιάτορας όπως θα έλεγε και ο Ελύτης.




Και ας μην ξεχάσουμε το τελευταίο 15λεπτο, ένα από τα συγκινητικότερα και πιο αισιόδοξα φινάλε του κινηματογράφου:




Η ταινία κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών του 1995. Υποψήφιος για αυτή τη βράβευση ήταν και το αγγελοπουλικό "Βλέμμα του Οδυσσέα" όπου το βρήκα μετριότατο. Ορίστε και μια φωτογραφία από τις Κάννες του 1995:


Ο Αγγελόπουλος και ο Κουστουρίτσα αγκαλιά μετά τη βράβευση του δεύτερου.

Παρά τις πολλές βραβεύσεις και την εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία το "Underground"  κατηγορήθηκε ως συγκεκαλυμμένη σερβική προπαγάνδα. Κι αυτό σε καιρούς που οι θρήνοι «για τη Γιουγκοσλαβία που χάνεται» ακούγονταν ως ιαχές πολέμου για την υπεράσπιση της Μεγάλης Σερβίας.

O Kusturica για την ταινία:
«Όλες οι ταινίες μου γεννήθηκαν μέσα από την αμφιβολία, ειδάλλως θα ήμουν τώρα στην Αμερική κάνοντας ταινίες για το box office. Αλλά η πίστη μου ότι θα υπάρχει πάντα διαφορά ανάμεσα στις ταινίες και στα χάμπουργκερ με ωθεί στο να συνεχίζω να ζω εδώ».

  • Η πιο αγαπημένη μου ταινία των 90s.
  • Μετά το συγκλονιστικό έπος "Time of the gypsies" η καλύτερη ταινία του Kusturica.
  • Προσωπική αξιολόγηση:
αστεράκια  (5/5: Αριστούργημα)




3 σχόλια:

academy είπε...

boom boom boom boom boom boom...
Τι μου θυμίζει αυτή η ταινία...Μήπως τις καλές εποχές που σστην Ελλάδα βλέπαμε στις αίθουσες ευρωπαικές ταινίες,που το να είσαι σινεφίλ σήμαινε να λιώνεις τα παντελόνια σου στο Αλφαβιλ!
Εξαιρετική ταινία,σουρεάλ φιέστα και ο Κοστουρίτσα στην πλέον απογειωτική στιγμή της καριέρας του....Και μετά ο γκρεμός!

Philip Winter είπε...

Α, ναι το τρελό Kalashnikov!
Ωραίες εποχές τότε, με ωραίες ευρωπαικές ταινίες με εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία!
Τη Νο.1 ταινία στην καριέρα του Κουστουρίτσα θα έλεγα πως είναι ο "Καιρός των τσιγγάνων" και ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής το "Underground". Aπό εκεί και μετά έχω δει μόνο το "Maradona by Kusturica" (2,5/5) όπου το βρήκα απλά συμπαθές. Το ΣΚ θα δω "Η Ζωή είναι ένα θαύμα" και "3 Υποσχέσεις". Για να δούμε...

φπφ είπε...

Ένας ολόκληρος λαός στα κάτεργα, πάλλεται κάτω απ' τις μουσικές, τον έρωτα, το κρασί, προδομένος, εξαπατημένος...
ένα ατελείωτο γλέντι γάμου σε φλεγόμενη γη.