Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Forrest Gump (1994)


Μια από τις πιο υπερτιμημένες στην ιστορία του κινηματογράφου, για μένα. Αλλά, ας αρχίσω από τα υπέρ: το γλυκόπικρο ύφος της που θυμίζει πολύ το σινεμά του Frank Capra, ο εξαιρετικός Tom Hanks και κάποιες συγκινητικές και κωμικά έξυπνες στιγμές. Γενικά είναι πολύ ευχάριστη ταινία. Το μύνημά της; Η ζωή είναι σκληρή και αβάσταχτη και για να τη χαρείς και να επιτύχεις πρέπει να μην την πάρεις στα σοβαρά, να μείνεις ηλίθιος. Έλα μου ντε, όμως, που κατά βάθος δεν είναι αυτό! Και εδώ έρχονται τα κατά...
Η ταινία μας αφηγείται την ιστορία ενός ατόμου με χαμηλό δείκτη νοημοσύνης που είναι θρησκόληπτος, σέβεται πάρα πολύ τον οικογενειακό θεσμό (ακούει πάντα τη μαμά του!) και αγαπάει πολύ την πατρίδα του. Και έτσι καταφέρνει να γίνει ήρωας στο Βιετνάμ, πρωταθλητής του μπέιζμπολ και του πιγκ πογκ και δισεκατομμυριούχος. Κάτι πάει στραβά, μου φαίνεται... Απίστευτα συντηριτική. Άθλια προπαγάνδα και προώθηση του αμερικάνικου ονείρου. Ο Φόρεστ είχε και μια φίλη, την Τζένη. Αυτή τον εγκατέλειψε. Έγινε χίπισσα, πήρε ναρκωτικά, έγινε επαναστάτρια. Ε, λοιπόν στο τέλος της ταινίας... πεθαίνει! Άλλη μια απόδειξη για το πόσο συντηρητική ταινία είναι.
Φυσικά, η Ακαδημία τρελάθηκε και της χάρισε 6 Όσκαρς!

Προσωπική αξιολόγηση:
αστεράκια
(Aμερικανιά)

23 σχόλια:

Simply Burgman είπε...

Εδώ έχω περίεργη περίπτωση. Αυτή η ταινία ήταν από τις αγαπημένες μου μέχρι πριν από 4-5 χρόνια, οπότε και δεν ασχολούμουν με τις ταινίες όπως τώρα. Δεν την έχω δει έκτοτε, αλλά πιστεύω ότι -δυστυχώς- θα συμφωνήσω μαζί σου αν την ξαναδώ. Και ο Χανκς ήταν ο αγαπημένος μου ηθοποιός, να φανταστείς!:/

Philip Winter είπε...

Ξύπνιος και εσύ Edgar...? ;)

Εγω μικρός την είχα δει πολλές φορές και τη λάτρευα, αλλά την ξαναέδειξε πρόσφατα η τηλεόραση και απογοητεύτηκα.
Και εγω λατρεύω τον Χανκς όπου είναι ένας από τους 40-50 πιο αγαπημένους μου ηθοποιούς όλων των εποχών.

spgirl είπε...

η αληθεια ειναι οτι πολλες φορες ταινιες που παλια ειχες λατρεψει στην πορεια να χαλιεσαι μαζι τους, γιατι απλα ωριμαζεις και βλεπεις και πολυ πιο ωραιες ταινιες...
Οταν ημουν εφηβη αυτην την ταινια την αγαπουσα... Τωρα πια που εχω δει και αλλες ταινιες, κλασικες και μη, αμερικανικες και μη, απλα τη βρισκω συμπαθητικη...
Ο Χανκς αξιζε το Οσκαρ, αλλα ηταν καλυτερος στο "Philadelhia" στο ρόλο του γκει δικηγορου, ασθενη του AIDS...

Eskli είπε...

Καλημέρα κύριε Υλώ!
Συμφωνώ. Πολλά στοιχεία 'αμερικανιάς' και αρκετά υπερτιμημένη. Εντάξει ο Χανκς πολύ καλός και γενικότερα αλλά προσωπικά προτιμώ άλλες ερμηνείες τέτοιου είδους όπως πχ Dustin Hoffman στο Rain Man, Jack Nicholson στη Φωλιά του Κούκου και τέλος του Σον Πεν στο I am sam.

Philip Winter είπε...

Καλημέρα spgirl!
Ναι, πολύ σωστά.
Και εγώ στην εφηβεία μου τη λάτρευα. Πλέον, απλά μια ευχάριστη ταινία και μόνο.
Το άξιζε το Όσκαρ, αλλά εκείνη τη χρονιά ετυπωσιακός ήταν και ο Morgan Freeman στο "The Shawshank Redemption". Συμφωνώ για την ερμηνεία του στη "Philadelhia", πολύ πιο δυσκολος ρόλος.

Philip Winter είπε...

Καλημέρα Eskli!
Πολύ καλός ο Χανκς, αλλά μας έχει δώσει και καλύτερες ερμηνείες. Ναι, και εμένα μου άρεσαν περισσότερο οι Hoffman, Πεν. Και ο Νίκολσον ήταν φοβερός, αν και δεν έπαιζε τον καθυστερημένο "Στη Φωλιά του Κούκου".

academy είπε...

Καλημέρα my friend Hulot!
Οσοκαι αν εκτιμώ το ταλέντο του Zemeckis(σε άλλου είδου ταινίες)έχω να πώ τα χειρότερα για αυτό το τερατούργημα.Κακή θα την χαρακτήριζα από όλες τις πλευρές(σκηνοθεσία,μοντάζ,χαζό σενάριο)όσο για τον Tom Hanks δεύτερο συνεχόμενο oscar το θεωρώ άκρως υπερβολή της Τότε Ακαδημίας.
Δηλαδή η επαναστάτρια τιμωρείται με aids αυτό μας έδειξε για την εποχή των παιδιών των λουλουδιών.Φρίκη.Απο το CineAcademy μια trash-συντηριτικούρα best picture!!

Philip Winter είπε...

Καλημέρα φίλε μου academy! :)
Και εγω εκτιμώ τον Zemeckis ο οποίος έχει κάνει αρκετές ενδιαφέρουσες ταινίες:
Who Framed Roger Rabbit (3,5/5)
Cast Away (3,5/5)
Back to the Future (4/5)
Aλλα, πιστεύω, πως η καριέρα του έπεσε πολύ από τον Φόρεστ και έπειτα.
Τα τεχνικά μέρη αδιάφορα, όντως. Ο Χανκς ήταν πολύ καλός, αλλά έχει υπάρξει και καλύτερος.
Συμφωνώ εν μέρει: δε θα ήμουν τόσο αυστηρός. :)
Ηταν ευχάριστη ταινία με απαράδεκτα μυνήματα.
Αυτό για την επαναστάτρια σκέτη ΦΡΊΚΗ, όντως!
Η Ακαδημία τρελάθηκε γιατί μιλάμε για ταινία με προβληματικό χαρακτήρα. Και ο περσινός "Βασιλιάς" σάρωσε γιατί μιλούσε για έναν τραυλό.

lt.aldo raine είπε...

""είναι ένας από τους 40-50 πιο αγαπημένους μου ηθοποιούς όλων των εποχών.""

κλαίω ρε μαλακα! άκου 40-50:p

για το FG τα έχουμε πει πολλές φορες. σίχαμα.

navarino-s είπε...

Α ρε μπαγάσα Υλώ ...μας πας και μας φέρνεις, δεν ξέρω αν το έκανες σκόπιμα που έβαλες αυτή την ταινία αλλά είδα ότι το ερέθισμα ήτανε άμεσο και χάρηκα που από τα σχόλια φαίνεται ότι η σινεμπλογκόσφαιρα ...δεν μασάει!!!

Simply Burgman είπε...

""είναι ένας από τους 40-50 πιο αγαπημένους μου ηθοποιούς όλων των εποχών.""

χαχα!Πραγματικά, όμως!

Πλάκα έχει που στα ταγκ έχεις βάλει USA!:Ρ

Philip Winter είπε...

:Ρ :)
Που θες να τον βάλω ρε;! ;)

Αηδία!

Philip Winter είπε...

Λες φίλε navarino να επηρρεάζουν οι αναρτήσεις μου;!
Απ' ότι ξέρω, πάντως, αυτή η ταινία έχει και θερμούς υποστηρικτές. Μήπως...δεν έχει τελικά...?

Philip Winter είπε...

:p :)

Αφού αμερικάνικη είναι η ταινία ρε Edgar...τι θες να βάλω;!
Και αυτή μάλιστα...είναι πολύ πολύ αμερικάνικη!! :Ρ

Mike είπε...

Εννοειται πως συμφωνω απολυτα!
Την πρωτη φορα που την ειχα δει -καπου στο γυμνασιο-, ομοιως με εσας, ειχα σχεδον... ενθουσιαστει!
Στις επομενες 2 -και τελευταιες- θεασεις τα επομενα χρονια, διαπιστωσα το αυτο. Οτι δλδ προκειται για μια απο τις χειροτερες ταινιες, απο τοτε που γυριστηκε μεχρι σημερα. Υπερσυντηρητικη και εκνευριστικα προπαγανδιστικη: «τι σημασια εχει αν εχεις νοητικα προβληματα; Αν αγαπας και τιμας τη 'μαμα πατριδα', αυτη θα σε ανταμειψει και με το παραπανω» και «τι; τολμησες να επαναστατησεις; θα... αρρωστησεις ανιατα».
Ντροπη και Αισχος...

Philip Winter είπε...

Τελικά αυτή η ταινία δεν αρέσει καθόλου. Και εγώ νόμιζα πως είχε θερμούς υποστηρικτές!
Αυτές οι δυο προτάσεις σου το νόημα αυτού του συντηρητικού σκουπιδιού.

Ανώνυμος είπε...

"Οτι δλδ προκειται για μια απο τις χειροτερες ταινιες, απο τοτε που γυριστηκε μεχρι σημερα."

ουτε εγω ειμαι φαν της ταινιας, αλλα θεωρω ακραιως υπερβολικη την προταση αυτη. μαλλον δεν εχεις δει πραγματικα κακες ταινιες φιλε, και δεν πολυαω ειρωνεια η τιποτα παρομοιο. απλα κυκλοφορουν πραγματικα εκτρωματα εκει εξω, και η συγκεκριμενη ταινια μπροστα τους, ακομη κι αυτη, φανταζει αριστουργημα.

Philip Winter είπε...

Συμφωνώ μαζί σου φίλε Ανώνυμε. Υπάρχουν πολύ πολύ χειρότερες!

Mike είπε...

Ανωνυμε, τα μηνυματα που περναει ειναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ. Οποτε απο 'κει και περα δεν με ενδιαφερει καθολου σαν ταινια.

Φυσικα και κυκλοφορυν ενα σωρο σκουπιδια, αλλα προκειται για ταινιες ειτε σαχλοαμερικανιες ειτε υποτιθεμενες κωμωδιες, χωρις γελιο, ειτε ανευ σημασιας που γυριστηκαν. Ταινιες ομως σαν κι αυτην, ητοι εκνευριστικα προπαγανδιστικες, ειναι τα αληθινα εκτρωματα (για να χρησιμοποιησω εκφραση σου) και επικινδυνες για τους μη νοημονες θεατες.

Philip Winter είπε...

Σωστά Mike. Απ' ότι φαίνεται, δε σε πολυκατάλαβε ο Ανώνυμος.

Sach είπε...

Γεια σου φίλε Hulot.
Είμαι καινούριος στο blog σου. Διάβασα διάφορες αναρτήσεις σου και σέβομαι τις απόψεις σου καθώς και των υπολοίπων σχολιαστών και είπα να γράψω και τη δική μου εδώ. Νομίζω πως θα είμαι ο μόνος που θα διαφωνήσω με όσα ειπώθηκαν παραπάνω. Και σε εμένα, όπως και σε πολλούς άλλους μου άρεσε πολύ αυτή η ταινία. Με τα δικά σου σχόλια όμως η αλήθεια είναι ως το ξανασκέφτηκα και βρέθηκα να συμφωνώ εν μέρει μαζί τους.
Απ'τη δική μου πλευρά τώρα, πιστεύω αρχικά ότι αυτή ήταν μια μεγάλη ερμηνεία από τον Tom Hanks. Ήταν ένας απαιτητικός ρόλος και τον προσέγγισε νομίζω με ωριμότητα και χωρίς υπερβολές. Όσον αφορά τα μηνύματα της ταινίας. Ίσως να έχετε δίκιο σε όσα λέτε αλλά νομίζω ότι σε πολλές περιπτώσεις φαίνεται και η άσχημη πλευρά. Για παράδειγμα, κατά ειρωνικό τρόπο, ο διοικητής στο στρατό θεωρεί τον Gump ιδιοφυία ενώ αργότερα ο υπολοχαγός μένει ξεχασμένος απ'την πατρίδα του όταν γυρνάει στις ΗΠΑ. Τέλος ο Gump παρ'ότι γίνεται εκατομμυριούχος δε φαίνεται να ενδιαφέρεται για τα λεφτά αλλά γίνεται ευτυχισμένος μόνο όταν ενημερώνεται για την ύπαρξη του γιου του. Απλά θεωρώ ότι η ταινία ήθελε να κρατήσει έναν πιο "κωμικό" τόνο χωρίς να θέλει να ασχοληθεί βαθύτερα με τις καταστάσεις με στις οποίες αναφέρεται. Απ'την άλλη ίσως να θέλω να κρατήσω τη ρομαντική εικόνα που έχω στο μυαλό μου γι αυτή την ταινία...
Με κάθε σεβασμό τα σχόλια και μπράβο για το ωραίο σου blog.

Sach είπε...

ΥΓ: Τώρα μόλις είδα πόσο μεγάλο ήταν το σχόλιο. Ελπίζω να μην κουράζω με την πολυλογία μου!!!

Philip Winter είπε...

Καλώς ήρθες φίλε Sach και σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια!!!
Με το πρώτο σου επιχείρημα με τον διοικητή συμφωνώ σε γενικές γραμμές, αλλά με το δεύτερο λιγότερο. Ο Hanks φοβερός, όντως.
Είναι ευχάριστη ταινία, πάντως, παρά τα μυνήματά της.

ΥΓ: Δε με κούρασες φίλε μου. Αντιθέτως, χαίρομαι να συνομιλώ με ανθρώπους με άποψη πάνω στον κινηματογράφο και διάθεση με ομιλία γι' αυτόν.
Καλό βράδυ και σ' ευχαριστώ και πάλι! Βλέπω πως έχεις κάνει και εξαιρετική δουλειά στο blog σου!!! Επισκέπτομαι, αμέσως! :)