Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Offside (2006)




Αυτή η μινιμαλιστικη ταινία περιγράφει παραστατικότατα είν' η αλήθεια, στιγμιότυπα απ' την δυσανεξία των Περσίδων νεανίδων, που δεν τους επιτρέπεται απ' την Πατριαρχία και την Θρησκεία να μετέχουν στο ποδοσφαιρικό θέαμα. Είναι περιθωριακό το θέμα. Την ώρα που στην ίδια ελεύθερη Ευρώπη ή Αυστραλία λχ , - που υπάρχει και γυναικείο ποδόσφαιρο, - οι γυναίκες είναι αδιάφορες, ή αμέτοχες ! Ώστε το θέμα του φίλμ είναι άστοχο μάλλον. Παρά τη δροσιά του. Παρά τον αυθορμητισμό του και το καλό παίξιμο των ηρωίδων του, δεν θίγει παρά κάτι το ελάχιστα ενδιαφέρον : σιγά την απαγόρευση των γυναικών απ' τα γήπεδα του Ιράν ! Υπάρχουν πολύ πιο καυτά θέματα και πολλές χιλιάδες καθημέραν συλλήψεις...

Προσωπική αξιολόγηση:
2/5

6 σχόλια:

Simurgh είπε...

Το θέμα είναι όντως περιθωριακό και σίγουρα δεν είναι το βασικό πρόβλημα των γυναικών του Ιράν αν θα μπορούν να παρακολουθούν ποδόσφαιρο, ούτε βέβαια οτι πρέπει να φοράνε μαντήλα, και στα λεωφορεία να κάθονται χωριστά από τους άντρες, όμως η ταινία πετυχαίνει να δείξει τη γελοιότητα των νόμων του καθεστώτος. Για μένα ο τίτλος δείχνει την πρόθεση της ταινίας: τα γεγονότα που διαδραματίζονται είναι τόσο σημαντικά όσο κι ένα οφσάιντ που ενώ δεν επηρεάζει την εξέλιξη του ματς, σου αφήνει αυτό το δυσάρεστο συναίσθημα. Και πάλι ας μην είμαστε τόσο αυστηροί με τους ιρανούς σκηνοθέτες, αλλά ούτε και με το καθεστώς.
Εμένα στην ταινία μου άρεσε το φυσικό παίξιμο των κοριτσιών, οι αστείες καταστάσεις που δημιουργούνται και με ενόχλησε λίγο το τέλος με τη μια κοπελιά να βάζει τα κλάματα, την άλλη να αποκαλύπτει οτι πήγε στον αγώνα για το φίλο της και το όλο εθνικιστικό κλίμα.

ΥΓ Στον "Κύκλο" ο Παναχί ασχολείται με πιο σημαντικά προβλήματα των γυναικών

Philip Winter είπε...

Πετυχαίνει να δείξει τη γελειότητα των νόμων, αλλά οι συγκεκριμένοι νόμοι δεν ήταν τόσο δυνατοί ή συγκλονιστικοί.
Για τον τίτλο δεν το είχα σκεφτεί, εύστοχη σκέψη.
Το χιούμορ ήταν καλό, αλλά το Offside έχανε στην δραματουργία (το φινάλε αδύναμο, όντως).

Υ.Γ.: Θα το δω σύντομα.

kioy είπε...

Νομίζω πως αρχή του κωμικού στοιχείου είναι η αντίθεση.
Δηλαδή το να παίρνεις στα σοβαρά "ασήμαντες καταστάσεις", και το αντίθετο: να παίρνεις ελαφρά σημαντικά θέματα(το δεύτερο πλησιάζει τη σάτυρα).

Εγώ νομίζω ο Panahi κάνει μια ταινία πολύ ενδιαφέρουσα. Και άκρως ρεαλιστική. Το ασήμαντο θέμα της απαγόρευσης των γυναικών στα γήπεδα, είναι απλά ένα όχημα, για να υπογραμμίσει ένα καθεστώς αμοραλιστικό και ανδροκρατούμενο. Ενώ, σκύβει και πάνω απ' τους ήρωες, ίσως κάπως άγαρμπα όσον αφορά τη χαρακτηρολογία, αλλά επιτυγχάνει δίχως άλλο την ανάδειξη της στρέβλωσης της "κοινής λογικής". Είτε μέσω της υποταγής-συμβιβασμού, είτε μέσω της εναντίωσης-αντίδρασης, που στη συγκεκριμένη περίπτωση αποτελούν απλά τις έτερες πλευρέρς του ίδιου νομίσματος...

Την Καλησπέρα μου..

Philip Winter είπε...

Συμφωνώ για το κωμικό στοιχείο.

Ένα πιο καυτό θέμα, όμως θα ήταν ένα πιο δυνατό όχημα.

Να' σαι καλά.

cinejunkie είπε...

απο την αλλη,δεν θα τον κατακριναμε για δραματουργικες ευκολιες και για παραδοση στο μελοδραμα αν χειριζοταν διαφορετικα το θεμα του?

Simurgh είπε...

Πάντως μιας που τώρα που γίνεται το μουντιάλ γυναικείου ποδοσφαίρου στη Γερμανία, είναι ενδιαφέρον ότι η ιρανική ομάδα αποκλείστηκε από τη FIFA επειδή η μαντήλα που φορούσανε οι Ιρανές παίκτριες δεν ταίριαζε με τους κανόνες ενδυμασίας. Το θέμα είναι ότι κάτι που για μας είναι ασήμαντο, για κάποιους άλλους είναι πολύ σημαντικό- για το ποδόσφαιρο μάλιστα σκοτώνονται κάποιοι, παίζονται χρήματα.. Οι απαγορεύσεις που ισχύουν για τις γυναίκες στο Ιράν μπορεί να είναι για μένα ασήμαντες, όμως δεν παύουν να είναι καταπάτηση των δικαιωμάτων τους. Πχ στο Ιράν οι γυναίκες απαγορεύεται να τραγουδάνε σόλο μπροστά σε αντρικό κοινό. Εμένα προσωπικά «δε με νοιάζει» γιατί δεν είμαι τραγουδίστρια και προτιμώ τις αντρικές φωνές, αλλά πιστεύω η απαγόρευση είναι λάθος, βασίζεται σε λάθος τρόπο σκέψης.
Πέρα από αυτό, νομίζω ότι δεν πρέπει να κρίνουμε μια ταινία ανάλογα με το πόσο καυτό κοινωνικά είναι το θέμα που θίγει. Αν ήταν έτσι το 99% των ταινιών θα πήγαινε στα σκουπίδια..